Trofæbehandling
Trofæbehandling er en vigtig opgave inden du kan nyde synet af dine nye jagttrofæer og omfatter rensning af gevir, afkogning af trofæ, blegning af gevir og montering af opsats på plade.
For at trofæet kan holde sig og fremstå naturtro og dekorativt, er det afgørende at trofæbehandlingen udføres korrekt.
Jeg har lavet denne guide til dig der selv vil ordne dine jagttrofæer på en nem og sikker måde for at opnå et godt resultat. Hvis du følger de næste trin for trofæbehandling, får du nemt et flot resultat.
Vi elsker vores trofæer og udstiller dem i vores hjem eller jagthytte som minde om den særlige oplevelse, der var forbundet med dagen. Vi vælger om jagttrofæet skal præsenteres på trofæplade eller Trofæstativ.
Rensning af gevir
Rensning af gevir starter med udblødning af kraniet. Tag det rå kranie og put det i en spand med rigelig vand, sålledes at det dækker rosenkransene. Da det kun er vand sket der ikke noget ved at dække rosenkransene. Formålet med udblødningen er at fjerne så mange af urenhederne som kommer fra skindet og de øvrige dele omkring kraniet. Lad kraniet ligge minimum et døgn.
Derefter er du klar til rensning af gevir for skind, hud, køddele. Lad skindet omkring næsepartiet forblive indtil du har kogt kraniet, da det kan være vanskeligt at fjerne uden at ødelægge næsebenet. Om ikke andet er det meget nemmere at fjerne, når kraniet er kogt og der er mindre risiko for at ødelægge næsebenet.
Skindet fjernes ved at skære forsigtigt omkring kraniet med en kniv. Start med at skære ørene af og forsæt derefter med alt det andet.
Hvis du fjerner øjneæblerne ved at skære rundt i kanten, skal du passe på med ikke at ødelægge øjenåbningen i kraniet. Der kan nemt komme små hakker efter en skarp kniv. Jeg foretrækker at lade øjneæblerne blive i kraniet til efter afkogning, da de også er nemmere at fjerne senere.
Du skal tage stilling til om du vil fjerne underkæbe eller om den skal koges med og gemmes til senere undersøgelse af alder på dine nedlagte bukke. Hvis du vælger at fjerne underkæben laver du et snit med kniven i forlængelse af tandrækken og brækker underkæben bagover, imens man skærer de resterende sener over, som holder kæben.
Når du har renset kraniet for det meste skind, hud og kød kan du forsætte til næste trin.
Afkogning af trofæ
Afkogning af trofæ er næsten den letteste del af trofæbehandlingen. Læg kraniet i en gryde med vand og kog det i cirka 1-3 timer afhængig af aldernen og størrelse på dyret. Hvis det er et ungt dyr risikerer du at næsepartiet hurtig bliver kogt igennem og derfor ødelagt og i værste fald helt falder af resten af kraniet. Derfor er det vigtigt at holde øje med afkogningen af trofæet og stoppe kogningen, når den resterende brusk og kødrester efter afpudsningen er mørt.
Når du mener at afkogningen af trofæet er færdig tager du det op at gryden og tjekker en ekstra gang om kød og brusk nemt kan fjernes.
Højtrykrensning af opsats
Højtrykrensning af opsats efter kogning fjerner nemt de sidste rester af køb og brusk, samt hjerne inde i hjerneskallen. Placer kraniet eller opsatsen et sted hvor de sidder godt fast, således at du kan spule direkte ind i hulrummet.
Fjern de sidste rester af skind lige under rosenkransene med en hobbykniv, og træk bruskdelen af næsebenet ud med en tang. Opsatsen er nu klar til næste trin.
Blegning af gevir
Blegning af gevir eller kraniet gøres ved at væde hele kraniet med Brintoverilte, hvor jeg kan anbefale at bruge blegemiddel med høj effekt (AttraTec No10 1 kg). AttraTec No 10 er et koncentreret brintoverilte produkt specielt til blegning af jagttrofæer.
Placer geviret eller kraniet i et fad eller lignende og hæld godt med brintoverilte i. Dyp nogle passende stykker vat i væsken og dæk hele kraniet med vatstykker. Undgå at rosenkransene kommer i kontakt med brintoverilten. Efter noget tid kan man se resultatet, hvor kraniet til at starte med var helt grå mat til at det bliver mere hvidt. Efter nogle få dage gerne 1-3 dage vil trofæet bliver helt hvidt. Kraniet kan godt blive lidt mere hvidt efter tørretid, så lad være med at give det for lang tid.
VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT BRINTOVERILTE PRODUKTER ER FAREMÆRKET. Læs derfor altid den gældende produkt anvisningen på produktet inden du brugere produktet. Brintoverilte kan forårsager alvorlig øjenskade.
Montering af opsats på plade
Montering af opsats på plade er det sidste trin inden at du kan få din opsats hæng op på væggen.
- Bor hul i trofæpladen
- Monter opsatsen med eller uden beslag
- Hæng den op på væggen
Detaljeret guide til montering af opsats på plade
God arbejdslyst!
Læs med her, hvis du vil vide, hvordan du aldersbedømmer en buk.